کمبود کدام ویتامین موجب ریزش مو می‌شود؟

کمبود کدام ویتامین موجب ریزش مو می‌شود؟

افزایش ریزش مو در مواقع خاصی لمس می‌شود؛ وقتی حمام می‌کنید و مو‌های ریخته را از کف‌شور حمام جمع می‌کنید؛ یا وقتی به مو‌هایتان شانه می‌‌کشید و حجم مو‌های روی شانه را می‌بینید. آنجاست که به فکر فرو می‌روید! چه چیزی تغییر کرده که ریختن مو‌ها زیاد شده است؟ آیا رژیم غذاییتان این مشکل را بوجود آورده؟ شاید زیاد مو‌هایتان را سشوار می‌کشید! یا زیاد مو‌هایتان را می‌بندید؟!

کمبود ویتامین و ریزش مو

عوامل متنوعی می‌توانند باعث افزایش ریزش در موها شوند. از جمله این موارد می‌توان به کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی خاصی در بدن اشاره کرد. اینکه کمبود کدام ویتامین موجب ریزش مو می‌شود؟را در این مقاله خواهیم خواند و با چند نوع ویتامین مهم برای جلوگیری از ریزش مو آشنا می شویم.

ویتامین‌ها و مواد معدنی که کمبودشان موجب ریزش مو می‌شود

ویتامین دی

ویتامین دی تار مو‌ها را ضخیم می‌کند و موجب تحریک فعالیت فولیکول مو می‌شود. کمبود ویتامین دی یکی ار دلایل اصلی ریزش در مو است. کمبود شدید ویتامین دی می‌تواند موجب احساس خستگی مفرط، فشار خون بالا،‌ تغییر روحیه و درد مزمن شود.

منابع غذایی ویتامین دی: آووکادو، تخم‌مرغ،‌مغزها،‌ماهی و تخم چیا

قرار گرفتن در معرض آفتاب به تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن کمک می کند. با احتیاط آفتاب بگیرید. بهترین زمان برای انجام این کار بین ساعت 10 صبح تا 3 عصر است. 15 دقیقه آفتاب گرفتن برای تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن کفایت می‌کند.

ویتامین آ

ویتامین آ از جهات مختلفی به عملکرد بدن کمک می‌کند. این ویتامین به بهبود عملکرد سیستم ایمنی، بینایی،‌ پوست، دندان‌ها، استخوان‌ها، باروری، کلیه و ریه‌ها ‌کمک رسان است. میزان ویتامین آ دریافتی نیاز به توجه زیادی دارد. کمبود ویتامین آ و همچنین مصرف مقادیر زیاد آن می‌توانند موجب ریزش در مو‌ها شوند.

منابع غذایی ویتامین آ: سبزیجات قرمز، زرد، نارنجی و سبز تیره

در صورتیکه سبزیجات برگی نمی‌خورید و میوه، تخم‌مرغ و لبنیات در رژیم غذایی روزمره شما وجود ندارد، احتمالا دچار کمبود این ویتامین  خواهید شد.

ویتامین سی

ویتامین سی هم از آنتی اکسیدان‌های کارآمد در بدن است. ویتامین سی از ویتامین‌های ضروری جهت عملکرد درست سیستم ایمنی است. ویتامین سی نقش مهمی در تولید کلاژن و همچنین جذب آهن دارد؛ در نتیجه کمبود آن می‌تواند منجر به ریختن مو‌ها، شکنندگی مو و ضعیف شدن آن شود.   

ویتامین برای جلوگیری از ریزش مو

کمبود ویتامین سی موجب ضعف بافتی در بافت‌های مختلف بدن از جمله لثه می‌شود؛ همچنین نقش اساسی در ترمیم بافت‌های بدن ایفا می‌کند. همان‌طور که گفته شد ویتامین سی موجب تحریک تولید کلاژن می‌شود، که خود موجب ترمیم در بافتهاست. کلاژن پروتئینی ضروری است که به داشتن پوست و موی سالم کمک می‌کند. وجود ویتامین سی برای ترمیم زخم و سلامت دندان‌ها و استخوان‌ها ضروری است.

ویتامین سی از ویتامین‌های محلول در آب است؛ بنابراین بدن قابلیت ذخیره کردن مقادیر اضافی آن را ندارد؛ پس باید مقادیر مورد نیاز آن به طور متناوب از طریق رژیم غذایی وارد بدن شود.

منابع غذایی ویتامین سی: سبزیجات برگی تیره رنگ،‌ فلفل دلمه‌ای سبز و قرمز،‌ سیب‌زمینی، کلم بروکلی، اسفناج و مرکبات

ویتامین ب7

ویتامین ب7 یا همان بیوتین،‌ برای مو و پوست بسیار مفید است. مصرف بیوتین موجب تقویت ناخن‌ها می‌شود، همچنین اگر مبتلا به دیابت هستید مصرف بیوتین به پایین نگه داشتن قند خون شما کمک می‌کند.

بیوتین در اکثر غذاها یافت می‌شود، از این رو سخت پیش می‌آید که شاهد کمبود آن در بدن باشیم. اگر دچار کمبود بیوتین می‌شوید، احتمالا مشکل شما وراثتی است. از سایر عوامل ایجاد کمبود در بیوتین می‌توان به استفاده از آنتی بیوتیک‌ها،‌استعمال دخانیات و مصرف داروهای ضد جوش اشاره کرد.

منابع غذایی بیوتین: پنیر، برنج، زیرده تخم‌مرغ،‌ گوشت قرمز و سبزیجات

ویتامین ای

ویتامین ای در بدن به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و موجب جلوگیری از آسیب سلولی می‌شود. ویتامین ای منابع غذایی فراوانی دارد و به صورت محلول در چربی است.

ویتامین ای سال‌ها قبل به عنوان ضد آفتاب مورد استفاده قرار می‌گرفت. ویتامین ای با عوامل نا‌مطلوبی که ممکن است موجب ریزش مو شود مقابله می‌کند و پوست سر را سالم نگه می‌دارد.

ویتامین تقویت ریزش مو

ویتامین ای لایه‌ای نازک و حفاظتی روی سطح پوست تشکیل می‌دهد؛ کمبود این ویتامین در بدن موجب خشکی و حساس شدن پوست می‌شود. مصرف مقدار مناسب از ویتامین ای موجب براق شدن مو و از بین رفتن وز آن می‌شود.

منابع غذایی ویتامین ای: روغن آفتابگردان، مغز‌ها،‌ گوشت قرمز و سبزیجات برگی

فولیک اسید

فولیک اسید به جوانسازی و نو شدن سلول‌ها کمک می‌کند؛ این مورد موجب جوانسازی پوست و رشد بیشتر مو هم می‌شود. از وظایف اصلی فولیک اسید سالم نگه داشتن گلبول‌های قرمز خونی است.

منابع غذایی فولیک اسید: میوه‌ها، مغزها، سبزیجات با برگ سبز رنگ، دانه‌ها، گوشت قرمز و گوشت ماکیان

آهن

هموگلوبین وظیفه انتقال اکسیژن را در بدن بر عهده دارد، بدن ما برای تولید هموگلوبین به آهن نیازمند است. زمانیکه فقر آهن در بدن اتفاق بی‌افتد، اکسیژن رسانی فقط به اعضای حیاتی بدن انجام می‌شود. این امر موجب کاهش میزان آهن در سایر سلول‌های بدن می‌شود،‌ با کاهش آهن در فولیکول مو شاهد ریزش مو خواهیم بود.

منابع غذایی آهن: ماهی، گوشت قرمز،‌ سبزیجات با برگ سبز رنگ

ویتامین ب3

ویتامین ب3 یا نیاسین موجب تقویت رشد و سلامت مو‌ها می‌شود. نیاسین موجب افزایش سطح انرژی و افزایش گردش خون در پوست سر می‌شود. کمبود نیاسین می‌تواند منجر به آلوپسی شود.

منابع غذایی نیاسین: تخم‌مرغ، ‌مغز‌ها، قارچ و ماهی تن

روی

زینک یا روی باعث ترمیم بافت مو می‌شود. روی همچنین وظیفه تامین چربی لازم برای فولیکول‌های مو را بر عهده دارد.

منابع غذایی زینک: صدف، بادام هندی، نخود و تخم کدو

سلنیوم

متعادل نگه داشتن میزان هورمون‌ها در بدن از وظایف اصلی سلنیوم است که از الزامات داشتن مو‌های سالم و کاهش ریزش آن است.

کلام آخر

ریزش مو در زمان‌های مختلف و به دلایل متنوعی اتفاق می‌افتد. کمبود در ویتامین‌های اساسی تنها دلیل ریزش در مو‌ها نیست، اما اگر در ویتامین‌ها و مواد معدنی دچار کمبود شوید؛‌ قطعا شاهد ریزش در مو‌هایتان خواهید بود. متعادل نگه داشتن رژیم غذایی و دریافت میزان مناسب از ویتامین‌ها و مواد معدنی اصلی به سلامت کلی بدن، سلامت پوست و مو‌های شما کمک شایانی خواهد کرد. اگر به دلیل شرایط خاص سلامتی باید از رژیم غذایی خاص و محدودی پیروی کنید؛‌ به هیچ عنوان مصرف مکمل‌های غذایی را فراموش نکنید. دوز مصرفی این مکمل‌ها باید توسط پزشک متخصص تجویز شود.  

دکتر انوشیروان رضای صراف

دکترای حرفه ای پزشکی پوست و زیبایی
- بیش از دو دهه تجربه بین المللی
- متخصص clinical and anatomical pathology

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان کلیک کنید