ریزش موهای سر یکی از موضوعات نگرانکننده هم برای آقایان و هم برای بانوان است. جایگاه بالای مو در ایجاد چهرهای زیبا و جوان سبب شده است تا متخصصان پوست و مو در سراسر دنیا همواره به دنبال روشی جدیدتر و مؤثرتر برای درمان ریزش مو باشند. از این رو، شیوههای متفاوتی برای درمان ریزش مو وجود دارد. یکی از تأثیرگذارترین و جدیدترین متدهای درمان ریزش مو، پی آر پی مو است.
پی آر پی مو چیست؟پی آر پی یکی از روشهای به نسبت جدید در درمان ریزش مو و نیز تقویت مو است که متخصصان به افرادی که با ریزش مو درگیر هستند، توصیه میکنند. با کمک این روش، تغییرات چشمگیری را در ضخامت تارهای مو و شدت ریزش مو میتوان مشاهده کرد. از این رو، این روش درمانی توانسته است در مدت زمان کوتاهی، توجهات بسیاری را به سوی خود جلب کند و مشکل ریزش مو بسیاری از افراد را درمان کند.
پی آر پی مو چیست و چه عوارض و مزیتهایی دارد؟
پی آر پی مو (PRP)، نام اختصاری برای درمان مو با پلاسمای غنی از پلاکت(Platelet-rich plasma) است. در حقیقت، پلاکتها که نوعی سلول خونی به شمار میروند و نقشی اساسی در لخته شدن خون دارند، قادر هستند همراه با قسمت مایع خون که پلاسما نامیده میشود؛ خون رسانی به پیاز مو را افزایش دهند. به این ترتیب، به تدریج با رسیدن مواد مغذی کافی و مورد نیاز به پیاز مو، تارهای مو به صورت طبیعی ضخیم شده و از ریزش مو جلوگیری میشود.
تحقیقات نشان داده است که حضور پلاسمای غنی از پلاکت در هر اندامی میتواند در بهبود آسیبهای وارد شده به آن و جراحات اثر قابل توجهی داشته باشد. زیرا پلاکتها در ناحیه درمانی، فاکتور رشد را آزاد میکنند. ازاین رو، ترمیم و رشد سلولی که نیاز روند بهبود اندامها است، اتفاق میافتد. بر همین اساس، اگر از پلاسمای غنی از پلاکت یا همان پی آر پی برای موهای سر استفاده شود، با خون رسانی بهتر و ترمیم فولیکولهای مو، روند درمانی ریزش مو و تقویت مو را تسریع میبخشد.
آیا پی آر پی مو جلوی ریزش مو را میگیرد؟
زمانی که افراد دچار ریزش مو میشوند، نگرانی از کاهش تراکم مو و از دست دادن زیبایی، آنها را به سوی انجام هر روش درمانی موفق یا ناموفقی سوق میدهد. پی آر پی مو روشی جدید در درمان ریزش مو است و شواهد بالینی کافی برای تأیید آن به صورت قطعی وجود ندارد. با این حال، تحقیقات انجام شده بر روی بیمارانی که از ریزش مو رنج میبرند نشان داده است که پی آر پی مو میتواند ریزش موها را کاهش داده و باعث افزایش قطر مو شود.
با توجه به اینکه دلیل ریزش مو در افراد مختلف متفاوت است، اینکه روش پی آر پی مو برای چه کسی و با چه شرایطی میتواند تأثیر بهتری داشته باشد، نیازمند تحقیقات بیشتر است. یکی از مطالعات انجام شده در خصوص کارایی پی آر پی مو در درمان ریزش مو، در سال 2019 بر روی 262 بیمار با مشکل آلوپسی آندروژنیک انجام شد که نشاندهنده تأثیر این روش در کاهش ریزش مو و افزایش تراکم مو بود.
آیا پی آر پی مو باعث تقویت مو میشود؟
همانطور که گفته شد پلاکتهای خون باعث آزاد شدن فاکتور رشد در ناحیه درمانی میشوند. از این رو، تزریق پلاسمای غنی از پلاکت که حدود 5 برابر بیشتر از خون معمولی، در خود پلاکت دارد، به ناحیه درمانی پوست سر، باعث افزایش جریان خون رسانی و تقویت پیاز مو میشود. در نتیجه، ناحیه درمانی به سرعت بهبود مییابد و تقویت مو سر اتفاق میافتد.
مراحل انجام پی آر پی مو چگونه است؟
پی آر پی مو در سه مرحله انجام میشود.
- در مرحله نخست، نمونه خونی از بازوی شخص متقاضی پی آر پی مو گرفته میشود.
- در مرحله دوم، نمونه خونی با استفاده از سانتریفیوژ به سه لایه جداسازی میشود. این سه لایه عبارتند از لایه پلاسمای بدون پلاکت، لایه پلاسمای غنی از پلاکت و لایه سلولهای قرمز خون.
- مرحله سوم، تزریق پلاسمای غنی از پلاکت جداسازی شده از نمونه خونی فرد به ناحیه درمانی مورد نظر است. در این مرحله، پس از استفاده از بیحسی بر روی پوست سر، نمونه تغلیظ شده پلاکت به پوست تزریق میشود.
پی آر پی بر روی چه افرادی بهتر جواب میدهد؟
درمان با پی آر پی بر روی افرادی که هنوز فولیکول مو در آنها وجود دارد، مؤثر خواهد بود. به عبارت دیگر، افرادی که به تازگی موهای خود را از دست دادهاند یا فولیکولهای مو ضعیفی دارند، به کمک این روش میتوانند به احیا آنها کمک کنند. عامل دیگری که در نتیجهگیری بهتر این روش تأثیر دارد، سلامت فرد است. اگر فرد متقاضی پی آر پی مو، از داروی خاص استفاده نکند، بیماری خاص نداشته باشد و سیگار نکشد، به احتمال زیاد نتیجه بهتری در مقایسه با سایر افراد خواهد داشت.
چه کسانی نباید پی آر پی مو انجام دهند؟
این روش درمانی نیز مانند بسیاری از روشها با محدودیتهایی روبهرو است. به منظور حفظ سلامتی افراد پس از پی آر پی، به افرادی که مشخصههای زیر را دارند، توصیه میشود از انجام پی آر پی مو پرهیز کنند.
- افراد با سابقه مصرف دخانیات، سیگار و الکل
- افراد دارای عفونت حاد و مزمن
- ترومبوسیتوپنی
- بیماران با مشکل کبدی
- بیماران با مشکلات مزمن پوستی و سرطان
- هیپوفیبرینوژنمیا (کمبود فیبرونوژن)
- بانوان در دوره بارداری و شیردهی
- سندروم اختلال عملکرد پلاکتی
- افرادی که سابقه مصرف داروهای کورتیکواستروئیدی را در یک ماه اخیر داشتهاند
- افراد دچار اختلال سیستم ایمنی
- افراد با سابقه مصرف داروی ضد انعقاد خون
- افراد با بیماری بی ثباتی همودینامیکی
- بیماری تیروئید
1 – استفاده از خون خود شخص برای درمان
2 – تقویت فولیکول مو
3 – افزایش قطر مو و کاهش سرعت ریزش مو
4 – تسریع بهبودی پوست سر بعد از کاشت مو
5 – عوارض جانبی کم
6 – دوره درمانی کوتاه مدت
پی آر پی مو هم همچون هر روش درمانی دیگری میتواند با عوارض جانبی همراه باشد. البته میزان این عوارض جانبی در مقایسه با سایر روشهای درمانی کمتر است.
1 – حساسیت پوست سر
2 – قرمزی پوست
3 – درد خفیف در موضع تزریق
4 – سردرد
5 – خارش پوست
6 – خونریزی موقتی ناحیه تزریق
7 – عفونت
8 – آسیب به رگهای خونی یا عصبی
9 – تورم
سخن آخر
پی آر پی مو یکی از روشهای نوظهور و جذاب در درمان ریزش مو و تقویت مو سر است. در این روش که از پلاسمای خونی خود فرد برای درمان استفاده میشود؛ پلاکتهای خونی به میزان چند برابر بیشتر از میزان طبیعی به محل مورد نظر تزریق میشوند و با بهبود خون رسانی، درمان ریزش مو را تسریع میکنند. این روش نیز همانند هر روش درمانی دیگری، از مزایا و معایبی برخوردار است و امکان استفاده از این شیوه درمانی برای برخی از افراد وجود ندارد.