لیزر صورت برای رفع چین و چروک

لیزر صورت

احتمالا اولین چیزی که بعد از شنیدن  اسم لیزر به ذهنتان خطور‌کند،‌ از بین بردن مو‌های زائد به وسیله لیزر باشد. اما لیزر استفاده‌های متنوعی در صنعت زیبایی دارد. استفاده از لیزر یکی از راه‌های نوین برای جوانسازی صورت است. روش‌های متنوعی از لیزر صورت وجود دارد که همگی موجب جوانسازی صورت، پاکسازی صورت از لک و جای جوش، از بین رفتن چین و چروک‌های سطحی و بهبود ظاهر پوست صورت  می شوند.

انواع لیزر صورت

استفاده از لیزر روش‌ها و اهداف متنوعی را دنبال می‌کند. هدف اصلی از انجام لیزر در صورت از بین بردن چروک‌های پوستی و جوانسازی صورت است. دو روش مختلف انجام لیزر صورت را در ادامه بررسی می‌کنیم:

لیزر فرسایشی

در این روش با استفاده از اشعه لیزر، خارجی‌ترین لایه پوست یا همان اپی‌درم از سطح پوست برداشته می‌شود. در این نوع لیزر لایه زیرین اپی‌درم که درم نامیده می‌شود؛ تحت تاثیر اشعه لیزر داغ می‌شود. داغ شدن لایه میانی پوست یا همان درم موجب برانگیختگی سلول‌های این لایه در تولید کلاژن می‌شود. 

کلاژن پروتئینی است که موجب بهبود کیفیت و کشسانی پوست می‌شود. وجود کلاژن در پوست، از شل شدن و افتادگی پوست جلوگیری می‌کند. در پی از بین رفتن لایه سطحی و خارجی پوست و فعالیت بیشتر درم برای تولید مقادیر زیادتری از کلاژن، ‌نهایتا لایه خارجی از بین رفته، با لایه‌ای جدید جایگزین می‌شود. این جایگزینی موجب جوانسازی صورت و پاکسازی صورت از لک‌ها و جای جوش‌ها و بسته شدن منافذ باز سطحی پوست می‌شود.

لیزر صورت برای رفع چین و چروک

انجام فیشیال صورت به طور مرتب و دوره‌ای موجب افزایش کیفیت پوست و جوانسازی صورت می‌شود. هرچند لیزر درمانی روشی تهاجمی‌تر و نتیجه بخش‌تر است.لیزر کربن دی‌اکسید و لیزر اربیم (ماده موثره در این مدل لیزر عنصر اربیوم است.) از انواع لیزر‌های فرسایشی‌اند. از روش‌های ترکیبی هم برای انجام لیزر برای صورت با روش فرسایشی استفاده می‌شود.

لیزر غیر فرسایشی (منبع نوری)

همان‌طور که از اسم این روش مشخص است، روشی ملایم و غیر‌تهاجمی است. طول درمان و دوره نقاهت کوتاه‌تری دارد و طبعا نتایج هم ممکن است خیلی ملموس نباشند. در لیزر غیر فرسایشی تاباندن اشعه لیزر به لایه درم، موجب افزایش تولید کلاژن در این لایه می‌شود.انواع مختلف لیزر غیر فرسایشی شامل لیزر PDL، لیزر Er:YAG (ماده موثره اربیم) و لیزر IPL هستند.

انجام هر دو نوع لیزر فوق از جمله لیزر فرسایشی و لیزر غیر فرسایشی به روش لیزر فرکشنال قابل اجرا است. لیزر فرکشنال روشی است که موجب کاهش مدت زمان ریکاوری و کاهش علائم جانبی لیزر درمانی خواهد شد. در لیزر فرکشنال طی جلسه درمان،‌ در ناحیه تحت درمان، ستون‌های میکروسکوپی از پوست مورد تهاجم لیزر قرار نمی‌گیرد.

همین امر موجب کاهش دوره نقاهت و بهبودی سریع‌تر پوست می‌شود.لیزر صورت موجب بهبود ظاهر پوست، جوانسازی صورت و پاکسازی صورت از جای جوش‌ها و چروک‌های سطحی خواهد شد. انجام لیزر صورت نمی‌تواند افتادگی شدید پوست را درمان کند.

مزایای انجام لیزر صورت

انجام لیزر روی پوست صورت می‌تواند موجب درمان موارد زیر شود:

  • از بین بردن چین و چروک‌های سطحی روی پوست صورت.
  • از بین رفتن لک‌های پوستی که با افزایش سن ظاهر شده‌اند.
  • موجب یکدست شدن رنگ و بافت پوست صورت می‌شود.
  • تا حدودی موجب درمان آسیب‌های پوست در معرض تابش خورشید و آفتاب سوختگی می‌شود.
  • موجب پاکسازی صورت و پوست از لک‌‌های خفیف تا متوسط و جای جوش‌ها می‌شود.

ریسک‌ها و خطرات لیزر درمانی

انجام لیزر برای پوست صورت ممکن است عوارض جانبی و ناخواسته‌ای به همراه داشته باشد. این عوارض جانبی در استفاده از لیزر غیرفرسایشی خفیف‌ترند. در روش فرسایشی عوارض جانبی ممکن است جدی‌تر باشند.

  • قرمزی، تورم، خارش و درد: در موضعی که تحت لیزر درمانی قرار گرفته، ممکن است شاهد همه این عوارض باشید. ناحیه‌ای از پوست که تحت تابش اشعه لیزر بوده است احتمالا ورم می‌کند،‌می‌خارد یا حس سوختگی خواهد داشت. قرمزی پوست ممکن است به صورت آنی ظاهر شده و از بین برود اما در مواردی امکان دارد تا ماه‌ها روی پوست ماندگار شود.
  • جوش زدن: بانداژ کردن پوست یا استفاده از کرم‌های سنگین روی پوست صورت بعد از جلسه لیزر درمانی، می‌تواند موجب بدتر شدن شرایط پوست صورت شود. این کار موجب بروز موقتی جوش‌های چرکی و سرسفید در ناحیه تحت درمان می‌شود.
  • عفونت: شیوع عفونت‌های باکتریایی، ویروسی و قارچی یکی دیگر از عوارض جانبی لیزر صورت است. شیوع ویروس هرپس که موجب بروز تب‌خال می‌شود شایع‌ترین عفونت ناشی از لیزر درمانی است. در اکثر مواردی که بعد از انجام لیزر شاهد بروز تب‌خال هستند، ویروس هرپس در بدن فرد وجود داشته و انجام لیزر موجب تحریک و آشکار شدن حضور ویروس در بدن می شود.
  • تغییر رنگ پوست: یکی دیگر از عوارض جانبی لیزر پوست، تغییر رنگ آن است. بعد از انجام لیزر روی پوست صورت، ممکن است شاهد تیره‌تر شدن پوست ناحیه درمان شده باشید. در مواردی هم شاید پوست ناحیه درمان شده روشن‌تر شود. تیره شدن پوست اصطلاحا هایپرپیگمنتیشین و روشن‌تر شدن آن هیپوپیگمنتیشن نامیده می‌شوند. تغییر رنگ پوست به طور دائمی بیشتر در افراد با پوست تیره و سیاه پوستان اتفاق می‌افتد. برای کاهش ریسک تغییر رنگ پوست، با پزشک متخصص مشورت کنید تا مناسب‌ترین دستگاه برای رنگ و نوع پوستتان را به شما معرفی کند.
  • ایجاد اسکار: لیزر‌های فرسایشی می‌توانند رد‌های ماندگاری روی پوست ایجاد کنند. انجام مراقبت‌های مناسب بعد از لیزر درمانی از ماندگار شدن اسکار‌ها جلوگیری می‌کند.

انجام لیزر صورت به همه افراد پیشنهاد نمی‌شود و در مواردی منع درمان با لیزر وجود دارد. از این رو قبل از انجام دادن لیزر باید حتما توسط پزشک متخصص ویزیت شوید. برخی از موارد منع لیزر شامل موارد زیرند:

استفاده از برخی دارو‌های ضد جوش در طی سال گذشته توسط فرد تحت درمان با لیزر.
داشتن بافت پیوندی، مشکلات خودایمنی یا سیستم ایمنی ضعیف.
داشتن سابقه گوشت اضافه در محل بریدگی و زخم.
داشتن سابقه پرتو درمانی در ناحیه تحت درمان با لیزر.
داشتن سابقه لیزر درمانی در همان ناحیه.
داشتن سابقه شیوع تب‌خال و آلودگی فرد به ویروس هرپس.
داشتن پوست تیره و سیاه پوست بودن یا پوست به شدت آفتاب سوخته.
باردار بودن یا شیردهی.
داشتن سابقه پرش ناخواسته پلک.

آماده سازی جهت لیزر صورت

قبل از انجام لیزر روی پوست صورت،‌ پزشک متخصص مراحلی را برای هر بیمار انجام می‌دهد. شامل:

  • بررسی سابقه دارویی فرد تحت درمان: قبل از مراجعه به پزشک جهت مشاوره لیزر درمانی، جهت پاسخگویی به سوالاتی در مورد داروهای مصرفی تان،‌داروهایی که در گذشته استفاده می‌کردید و شرایط سلامتی کلی یا ابتلا به بیماری خاص آمادگی داشته باشید. احتمالا پزشک متخصص از شما در مورد جراحی‌های پلاستیک یا عملیات زیبایی که قبلا  روی صورتتان انجام داده‌اید سوال می‌کند. از دیگر سوالات معمول، پرسیدن در مورد واکنش پوستتان نسبت به سوختگی و آفتاب گرفتن است.
  • معاینه فیزیکی: پزشک متخصص پوست ناحیه مورد نظر جهت لیزر درمانی را معاینه خواهد کرد. بررسی پزشک در مورد ضخامت پوست آن ناحیه و رنگ پوست خواهد بود. بررسی دقیق این موارد به انتخاب روش درست درمان به وسیله لیزر کمک خواهد کرد. انتخاب روش درمانی درست موجب دست یابی به بهترین نتیجه و جلوگیری از وقوع عوارض جانبی ناخواسته می‌شود.
  • بررسی مقاصد شما از لیزر درمانی: با پزشکتان در مورد انتظاری که از لیزر درمانی دارید صحبت کنید. ممکن است موارد جزئی برای درمان با لیزر مورد نظرتان باشد که بهتر است آنها را با پزشکتان در میان بگذارید. در مورد خطرات و عوارض جانبی محتمل لیزر درمانی روی پوستتان سوال کنید و سعی کنید به طور شفاف تمامی جوانب این روش درمانی را بررسی کنید. سوال کردن در مورد دوره نقاهت و روش درست مراقبت بعد از لیزر درمانی فراموش نشود. مراقبت درست بعد از درمان موجب درمان بعضی عوارض ناخواسته می‌شود.

نتیجه لیزر درمانی

بعد از انجام لیزر فرسایشی روی پوست صورت،‌ پوست ناحیه تحت درمان تا ماه‌ها ملتهب و تحریک شده باقی می‌ماند. اما به محض اینکه بهبود در پوست ناحیه مشاهده شود، همزمان شاهد بهبود کیفیت پوست هم می‌شوید. انجام این نوع لیزر روی پوست صورت موجب جوانسازی صورت و پاکسازی صورت از جای جوش‌ها، لک‌های پوستی و چین و چروک‌های سطحی می‌شود. بهبود حاصل شده از لیزر درمانی تا سال‌ها ماندگار خواهد بود.

قبل و بعد از لیزر صورت

پاکسازی صورت از جای جوش و لک از مواردی است که مراجعه فراوانی برای انجام لیزر را به خود اختصاص می‌دهد.در صورتیکه روش غیرتهاجمی برای لیزر درمانی برایتان انتخاب شد، مشاهده نتایج آن زمان‌بر خواهد بود. این روش از لیزر درمانی بیشتر موجب بهبود کیفیت سطح پوست و یکنواخت شدن رنگ آن می‌شود.بعد از لیزر درمانی استفاده از کرم‌های ضد آفتاب الزامی است.

با افزایش سن چروک‌های اطراف چشم و خطوط لبخند پررنگ می‌شوند؛ قرار گرفتن در معرض تابش خورشید موجب تحریک بیشتر این نشانه‌های افزایش سن خواهد بود. پس بهتر است به صورت روزانه از آب رسان‌ها و ضد آفتاب‌هایی با SPF  بالای 30 استفاده شود.

کلام آخر

جوانسازی صورت روش‌های مختلفی دارد. پاکسازی صورت به طور مرتب از کارهایی است که می‌تواند موجب جلوگیری از افت کیفیت پوست و کند شدن روند پیری پوست شود. پاکسازی صورت به صورت خانگی یا در مراکز زیبایی تحت نظارت متخصص قابل انجام است. هرچند این روش‌های روزمره احتمالا زمان‌بر هستند و نتایج دلخواه را ندارند.

بنابراین استفاده از روش‌های قوی‌تر مانند لیزر درمانی این روز‌ها بسیار متداول شده است. لیزر درمانی برای جوانسازی صورت و پاکسازی صورت از لک‌ها و جای جوش‌ها بسیار موثر است. انجام لیزر روی پوست صورت برای پاکسازی صورت از چین و چروک‌های سطحی هم نتایج قابل قبولی داشته است.   

دکتر انوشیروان رضای صراف

دکترای حرفه ای پزشکی پوست و زیبایی
- بیش از دو دهه تجربه بین المللی
- متخصص clinical and anatomical pathology

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مشاوره رایگان کلیک کنید