سابسیژن پوست نوعی عمل جراحی زیبایی سرپایی است. جراحی سابسیژن در مطب متخصص زیبایی یا کلینیکهای پوستی انجام میشود.
افراد جهت از بین بردن اسکار پوستی، جای زخم و جای جوش تحت عمل سابسیژن قرار میگیرند. طی جراحی سابسیژن با فرو بردن سوزن بسیار کوچک، بافت لک پوستی را از لایه های زیرین جدا میکنند.
این کار به پوست کمک میکند تا به مرور قادر به حذف کردن اسکار پوستی و جای زخم از سطح خود باشد. در این مقاله به تعریف کلی سابسیژن پوست، نتایج و فواید آن میپردازیم.
سابسیژن چیست؟
هدف اصلی سابسیژن از بین بردن لکه پوستی و جای جوشهای قدیمی است. اگر پاکسازی صورت به طور مناسب و درست انجام شود میتواند تا حدود زیادی از بوجود آمدن این لکهها جلوگیری کند. بهترین راه پیشگیری از ماندگار شدن لکه پوستی پاکسازی صورت و لایه برداری روتین آن است. پاکسازی صورت به شکل اصولی با باز نگه داشتن منافذ پوستی میتواند از بروز جوش هم جلوگیری کند. پاکسازی صورت هم به شکل خانگی و هم در مراکز پوستی قابل انجام است.
سابسیژن پوست یک نوع جراحی پلاستیک با تکنیک شکافتن پوست است. جراحی سابسیژن موجب بهبود موارد زیر میشود.
- جای جوش و جای زخم پوستی عمیق و قدیمی
- چروک پوست
- سلولیت
دلیل اصلی اقدام به جراحی سابسیژن از بین بردن جای جوشها و اسکار پوستی است. این عمل در عین حال قابلیت از بین بردن سایر لک پوستی را نیز دارد. مانند:
- آثار آبله مرغان
- زخم پوست
- زخم حاصل از جراحی- اسکار جراحی
طی عمل سابسیژن متخصص پوست سوزن ریزی را به زیر جلد و دقیقا زیر اسکار پوستی فرو میبرد. فرو رفتن سوزن به زیر جلد ناحیه اسکار پوستی، موجب پارگی و شل شدن اتصالات فیبری میشود. فیبرها اتصالاتی هستند که موجب پیوند جای زخم به بافت زیرینش در پوست میشود.
جراحی سابسیژن علاوه بر اینکه باعث از بین رفتن جای جوشها و لک پوستی میشود باعث جوانسازی صورت هم هست. با فرو رفتن سوزن به درون پوست، سلولها تحریک به تولید بیشتر کلاژن میشوند. تولید کلاژن بیشتر موجب جوانسازی صورت میشود.
سابسیژن پوست قادر به از بین بردن لک پوستی ناشی از هایپرتروفیک و زخمهای گوشتی و گوشت اضافه نیست.
افراد با شرایط زیر بهتر است قبل از انجام عمل سابسیژن بررسی دقیقتری انجام دهند:
- افرادی که داروی رتینوئید میخورند.
- افراد با مشکلات انعقادی خون
- افراد مبتلا به عفونتهای ویروسی و باکتریایی
- افراد داری جوش فعال
آیا سابسژن جای جوش را از بین میبرد؟
تحقیقات خیلی زیادی در مورد عملکرد دقیق سابسیژن پوست انجام نشده. اما چند تحقیق انجام شده تاثیرات دائمی در بهبود جای جوشها و لک پوستی را گزارش میکنند. در آزمایشات انجام شده حدود 90% از شرکت کنندگان از جراحی سابسیژن نتیجه گرفتند.
در تحقیق دیگری روشهای مختلفی برای از بین بردن جای جوش انجام شده. در این آزمایش سه روش سابسیژن صورت، استفاده از درمارولرها و لیزر فرکشنال co2 ، برای از بین بردن جای جوش و جای زخم پوست استفاده شد. نتایج ثبت شده نشان میدهند سابسیژن پوست موثرترین آن ها بود و بیشترین میزان موفقیت را به دست آورد. این روش نه تنها بیشترین تاثیر را نشان داد بلکه این تاثیر بهصورت دائمی و پایدار بود.
عمل سابسیژن دقیقا چه میکند؟
سابسیژن پوست در مطب یا کلینیک انجام میشود. این یک جراحی سرپایی است و احتیاجی به بستری شدن ندارد. سابسیژن در کنار از بین بردن لکههای پوست موجب جوانسازی پوست هم میشود. پزشک متخصص قبل از انجام آن مراحل را برای شما شرح خواهد داد. به طوریکه بدانید مراحل به چه ترتیبی انجام میشوند. کل پروسه چقدر زمان میگیرد و بعد از انجام آن چه شرایطی خواهید داشت.
قبل از شروع جراحی سابسیژن ناحیه مورد نظر توسط پزشک متخصص پوست به طور کامل ضدعفونی میشود. ناحیه مورد نظر را بیحس میکنند. بیحسی موضعی با استفاده از کرمهای بیحس کننده، پماد لیدوکائین و کمپرس سرد انجام میشود. این امر موجب میشود حین انجام سابسیژن درد کمتری حس شود.
بعد از آن متخصص سوزن بسیار نازکی را به طور افقی به زیر لک پوستی وارد میکند؛ سپس این سوزن را به دور لک میچرخاند تا موجب جدا شدن لکه پوستی از بافت زیرینش شود. ممکن است در این حالت صدای جدا شدن فیبرهای پوستی را بشنوید.
عمل سابسیژن ممکن است با توجه به شکل، سایز و فرم لکه پوست نیازمند به تکرارچند باره باشد. بعد از اتمام پروسه برای توقف خونریزی به ناحیه تحت جراحی و برش خورده فشار فیزیکی وارد میشود و کمپرس یخ روی آن قرار میدهند.
عوارض جانبی جراحی سابسیژن چیست؟
بعد از عمل سابسیژن درد، تورم و التهاب در ناحیه تحت جراحی طبیعی است. بعضی عوارض جانبی کمتر گزارش شده از این عمل به شرح زیرند:
- بوجود آمدن عفونت در ناحیه جراحی و اطراف آن
- چند رنگ شدن پوست
- ایجاد جراحت در رگهای خونی و رشتههای عصبی اطراف ناحیه جراحی شده
دوره نقاهت عمل سابسیژن
درد، تورم و سوزش بعد از انجام سابسیژن معمولا بعد از 1 تا 2 هفته بهبود پیدا میکند. بعد از سابسیژن پوست ممکن است متخصص برایتان داروهای آنتی بیوتیک یا ضد التهاب تجویز کند تا به روند بهبودی سرعت ببخشد.
تعداد جلسات مورد نیاز شما برای انجام عمل سابسیژن به جدیت اسکار پوستی شما و قابلیت بدنتان در بهبود زخم ها بستگی دارد و با توجه به این موارد مشخص میشود. در بعضی موارد ممکن است ماهها زمان لازم باشد تا جای زخم بهبود پیدا کرده و ناپدید شوند. در برخی افراد زمان بهبود زخمها خیلی سریع است و میتوانند جلسه بعدی را با فاصله کمتری انجام دهند. اما اگر پوست شخصی برای بهبود جای زخم پوست به زمان زیادی احتیاح داشته باشد تکرار جلسات سابسیژن نیازمند زمان بیشتر است و با حساسیت بیشتری تکرار میشود.
روشهای کمکی سابسیژن پوست
عمل سابسیژن گاهی به تنهایی تجویز میشود. اما برای دیدن بهترین نتیجه بهتر است به طور همراه با چند روش درمانی دیگر و به طور همزمان انجام شود. انجام روشهای مکمل به از بین رفتن کامل و سریعتر لک پوستی کمک میکند. روشهایی که به طور موازی با جراحی سابسیژن انجام میشوند:
- استفاده موضعی از رتینوئیدها: این پمادها و کرمهای موضعی حاوی ویتامین آ هستند. ویتامین آ موجب نرمی و یکدست شدن سطح لک پوستی میشود.
- میکرونیدلینگ: در این روش با فرو بردن سوزنهای بسیار ریز به پوست باعث تحریک تولید کلاژن میشوند. تولید کلاژن بیشتر موجب حفظ حالت الاستیک پوست و جوانسازی صورت میشود.
- درما ابریژن: در روش ابریژن پوست با استفاده از براشهای خاصی خارجیترین لایه پوست از سطح آن جدا میشود که موجب پاکسازی صورت و جوانسازی صورت میشود. لایه برداری از پوست از روشهای موثر در کم رنگ شدن لکهای پوستی است. با از بین رفتن لایه خارجی پوست و جایگزین شدن آن با لایه جدیدی از پوست بعضی از چند رنگیهای پوست و لکهای سطحی بهبود پیدا میکنند. تحریک سلولهای پوستی به تولید سلولهای بیشتر با لایه برداری و پاکسازی صورت آن به روند جوانسازی صورت کمک میکند.
- درمان با لیزر: این روش برای از بین بردن خارجی ترین لایه پوست و درمان اسکار پوستی استفاده میشود. لایه برداری به هر روشی موجب جوانسازی صورت نیز میشود. پاکسازی صورت و داشتن پوست شفاف از دیگر مزایای این روش درمانی است.
- لایهبرداری شیمیایی: پاکسازی صورت و لایه برداری شیمیایی آن موجب بهبود لکهای پوستی میشود. استفاده از کرمها و محصولات لایه بردار شیمیایی باعث تخریب شیمیایی و تجزیه بافت سطحی پوست شده که همین امر موجب تسهیل پاکسازی صورت و لایه برداری آن میشود. بعضی از این محصولات لایه بردار خیلی قوی هستند. اگر پوست خشک و حساسی دارید برای استفاده از آنها از پزشک متخصص پوستتان مشورت بگیرید. لایه برداری شیمیایی پوست هم از مواردی است که موجب جوانسازی صورت میشود. جوانسازی صورت از اهدافی است که در اکثر متدهای مراقبت از پوست به آن توجه میشود.
سابسیژن برای درمان سلولیت
سلولیت زمانی بوجود میآید که سپتا تحت فشار باشد یا تخریب شده باشد. سپتا اتصالات فیبروزی هستند که بافتهای پوستی را به هم متصل نگه میدارند و اطرافشان با سلولهای چربی احاطه شده است. وظیفه این باندهای فیبروزی برقراری اتصال بین لایه میانی پوست با بافت عضله و استخوانهای زیرینش است. اگر تجمع چربی زیاد شود به این اتصالات فشار وارد شده و موجب کشیده شدن پوست به داخل میشود. همین امر موجب میشود سطح پوست حالت دانه دار خاصی به خود بگیرد و به شکل سلولیت دیده میشوند.
سابسیژن به عنوان بهترین راه برای از بین بردن سلولیتها شناسایی شده است و تقریبا 20 سال است که از این روش برای از بین بردن سلولیت پوست استفاده میشود. انجام سابسیژن موجب پارگی باندهای فیبروزی بین بافتی میشود و این امر موجب پخش شدن سلولهای چربی تجمع یافته در سطح زیر جلدی میشود. این موضوع باعث میشود تا بافت سلولیت که به شکل دانه دانه از سطح پوست دیده میشد یکنواختتر شود.
بند کشسانی را تحت فشار تجسم کنید که ناگهان پاره شود. پوست سابسیژن شده هم همین حالت را دارد. بعد از باز شدن اتصال فیبروزی تحت فشار طی سابسیژن، پوست از تحت کشش بودن خارج شده و در جای خود قرار میگیرد و نهایتا سطح پوست طی 3 روز صاف و یکنواخت میشود. طبق تحقیقی 232 نفر تحت درمان سلولیت با روش سابسیژن قرار گرفتند. انجام سابسیژن توانست مشکل سلولیت 99% از افراد را بهبود بخشید. طی یک جلسه درمانی سابسیژن، نتیجه برای افرادی که تحت درمان قرار گرفته بودند رضایت بخش بود و نتایج آن تا 40 ماه بعد از درمان ماندگار بود.
کلام آخر
سابسیژن پوست روشی کم خطر و موثر برای بهبود شرایط پوستی و برطرف کردن جای جوش و اسکار و لک پوستی است.در عمل سابسیژن با استفاده از سوزن، لک و اسکار روی پوست از بافت زیری جدا شده و تولید کلاژن تحریک میشود.
انجام سابسیژن پوست ممکن است برای از بین بردن انواع مختلف لکها و زوائد پوستی کارآمد نباشد اما برای از بین بردن جای جوشهای قدیمی پیشنهاد میشود. عموما سابسیژن پوست به صورت ترکیبی با روشهای ضد لک دیگر انجام میشود.برای اطلاعات بیشتر و دقیقتر بهتر است از پزشک متخصص پوستتان در مورد این روش درمانی مشاوره بگیرید.