ریزش مو در آقایان یا به دلیل عوامل وراثتی و ژنتیکی بوجود میآید یا تحت تاثیر عوامل محیطی است. کچلی با الگوی مردانه یا همان کچلی آندروژنی یک وضعیت وراثتی است و اگر در بین اعضای خانواده کسی این نوع تاسی را تجربه کرده باشد احتمال به ارث رساندن آن به نسل آینده بسیار محتمل است. کچلی آندروژنی وضعیت موهای بیش از نیمی از مردان بالای 50 سال را تحت تاثیر قرار میدهد؛ هرچند شرایط روحی، استرس و بیماریهای خودایمنی از دیگر مواردی هستند که موجب ریزش مو در آقایان میشوند.
جلوگیری و درمان ریزش مو در آقایان همیشه امکانپذیر نیست و عامل موثر در ریزش مو در روند و امکان درمان آن بسیار تعیین کننده است. اما خوشبختانه داروها و روشهای درمانی بسیار زیادی وجود دارند که باعث کم شدن سرعت ریزش در موها و تقویت مو خواهند شد.
ریزش مو در آقایان
ریختن تعداد محدودی از موها در طی روز امری طبیعی است. به طور میانگین افراد روزانه بین 50 تا 100 تار مویشان را از دست میدهند؛ بدون اینکه حتی متوجه این موضوع شوند یا در آنها ایجاد نگرانی کند؛ زیرا با رشد مجدد موها، تار موهای از دست رفته جایگزین میشوند. کچلی،تاسی یا کم مویی زمانی اتفاق میافتد که ریزش مو سرعت زیادی داشته باشد و بیشتر از حد معمول باشد، یا موهای جدید رشد نکنند و موهای ریخته جایگزینی نداشته باشند.
با توجه به عاملی که موجب ریختن موها شود، علائم متنوعی قابل مشاهده است؛ ممکن است شاهد نازک شدن تار موها در کل سر باشید، یا متوجه کم شدن ناگهانی حجم موهایتان شوید. در مواردی هم امکان مشاهده نواحی تاس در سر وجود دارد. انواع مختلفی از ریزش وجود دارد که ممکن است موجب ریزش در موهای سر، ابروها، مژهها یا کل سطح بدن شوند.
دلایل ریزش موی آقایان
ریختن موهای آقایان ممکن است به دلایل متنوعی اتفاق بیافتد، از جمله:
سابقه ژنتیکی و خانوادگی
اگر در خانواده و بستگان نزدیک شاهد ریزش مو در افراد هستید، احتمال اینکه خودتان هم در سنین بالاتر این شرایط را تجربه کنید بیشتر است. تاسی با الگوی مردانه یا کچلی آندروژنی یک وضعیت وراثتی است که افراد تحت تاثیر آن به مرور موهایشان را از دست خواهند داد. علائم آن ممکن است به شکل بالا رفتن تدریجی خط رویش مو یا تاسی بالای سر بروز پیدا کند.
بیماری خاص
در بعضی شرایط بدنی خاص، مانند مشکلات هورمونی یا بیماریهای خودایمنی، ریزش در موها اتفاق میافتد. مثلا بیماریهایی مانند مشکلات تیروئیدی، عفونت پوست سر یا اختلال موکنی موجب نازک شدن موی سر، کم حجم شدن موها یا ایجاد مناطقی تاس در سر میشوند. بیماری خودایمنی به نام آلوپسی آره آتا زمانی شیوع پیدا میکند که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند که موجب ایجاد دایرههای تاس روی پوست سر میشود.
دارو و درمانهای خاص
ریزش در موها یکی از عوارض جانبی محتمل در مصرف بسیاری از داروهاست. بیشتر داروهایی که ممکن است موجب ریزش مو شوند، داروهایی هستند که برای درمان سرطان، افسردگی، مشکلات قلبی و آرتروز تجویز میشوند.
استرس
استرس مزمن و شدید یا قرار گرفتن در شرایط پر اضطراب میتواند موجب نازک شدن موقتی تار موها شود.
درمان ریزش مو در آقایان
برای درمان ریزش در مو،گزینههای بسیار متنوعی وجود دارد؛ اما به طور عمومی این روشها موجب کند شدن روند ریزش و تقویت مو خواهند شد. اینکه با استفاده از روشهای درمانی منتظر رشد مجدد تمامی موهای از دست رفته باشیم کمی دور از واقعیت خواهد بود. در این متن به معرفی چند روش درمان ریزش در مو و تقویت مو برای آقایان میپردازیم.
روشهای درمانی متنوع به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. یک سری از این روشهای کمک کننده به درمان ریزش در مو و جلوگیری از کچلی تغییر دادن عادات روزمره و سبک زندگی است. به چند مورد از این راهکارهای موثر میپردازیم:
ترک سیگار
اگر سیگاری هستید، احتمالا از تاثیرات منفی آن بر سلامت ریهها بسیار شنیده باشید،اما آیا میدانستید که سیگار کشیدن با ریزش موها در ارتباط است؟! در تحقیقات انجام شده، مردانی که سیگار میکشند در مقایسه با غیر سیگاریها ریزش بیشتری در موهایشان تجربه میکنند.
پس اگر سیگار میکشید و به دنبال ایجاد تغییراتی در زندگی روزمره خود هستید که موجب درمان ریزش در موهایتان و سلامتی شخصی شما باشد بهتر است از ترک سیگار شروع کنید.
ماساژ پوست سر
ماساژ علاوه بر احساس بسیار لذت بخشی که دارد، فواید فراوانی نیز به دنبال خواهد داشت. ماساژ دادن پوست سر موجب کاهش یا درمان ریزش در موها خواهد شد. تقویت مو به وسیله ماساژ دادن پوست سر با تقویت فولیکولهای مو، تحت تاثیر ماساژ اتفاق میافتد.
رژیم غذایی متعادل
پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل به تقویت مو کمک شایانی میکند. گنجاندن تنوع زیادی از سبزیجات، میوهها، غلات کامل، چربیهای سالم و پروتئین در رژیم غذایی از واجبات سلامتی است. سعی کنید مصرف قند و مواد غذایی شیرین را به حداقل برسانید.تحقیقاتی که بر تاثیر مواد غذایی، معدنی و ویتامینهای بر تقویت مو و سلامت موها انجام شد، از اهمیت موارد زیر خبر میدهد:
- مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، دانهها، سبزیجات برگی و سبز و تخممرغ
- مواد غذایی غنی از اسید چرب امگا-3: ماهی سالمون، تن ماهی، تخم کتان، زرده تخم مرغ و گردو
- مواد غذایی غنی از پروتئین مانند تخممرغ، گوشت و غذاهای دریایی
یکی از نکات مهم و قابل توجه در حفظ سلامتی و تقویت مو و بدن نوشیدن میزان کافی آب در طی روز است.
دوری از استرس
اضطراب آثار مخرب بسیار زیادی بر بدن میگذارد؛ از جمله ایجاد ریزش در موها. ریزش در موها ممکن است از عوارض داشتن یک زندگی پراضطراب باشد.
چند راه حل برای مواجهه با استرس:
- به طور مرتب ورزش کنید.
- موسیقی گوش کنید.
- یوگا کنید.
- مدیتیشن انجام دهید.
- به اندازه کافی بخوابید.
دارو درمانی
استفاده از داروهای موضعی و خوراکی یکی از روشهای تقویت مو و درمان ریزش در موهاست. درمان ریزش در آقایان به طور معمول با مصرف دو دارو همراه است.
- ماینوکسیدیل: ماینوکسیدیل به شکل مایع یا سرم و فوم در داروخانهها موجود است. برای تقویت موها و افزایش رشد مو ماینوکسیدیل به صورت روزانه (دو بار در روز) بر پوست سر استعمال میشود. استفاده از ماینوکسیدیل برای تقویت رشد موها به مصرف مرتب این دارو در دورههای 4 تا 6 ماهه نیازمند است. استفاده مرتب این دارو به شکل موضعی بر پوست سر بعد از 4 تا 6 ماه علائم بهبود را نشان میدهد. میزان موفقیت این روش درمانی به طریقه صحیح استفاده از آن و مصرف دوز مناسب از دارو بستگی دارد.
- فیناستراید: فیناستراید یک داروی خوارکی است و به صورت قرص در دسترس است. مصرف دارو به صورت روزانه و طبق دستور و تجویز پزشک است. تهیه آن از داروخانه نیازمند نسخه پزشک است. دیدن نتیجه آن به اتمام دوره حداقل 3 ماهه نیازمند است.
برای دیدن حداکثر تاثیرگذاری ماینوکسیدیل و فیناستراید باید صبور و ثابت قدم باشید. ممکن است 1 سال زمان ببرد تا شاهد نتایج مصرف آنها باشید و برای ماندگاری نتایج نباید مصرف دارو را متوقف کنید.
کاشت مو
اگر استفاده از روشهای درمانی و تقویتی موجب ارتقاء کیفیت موها نشود، کاشت مو یک راه حل محسوب میشود. در ابتدا با روشهای دارویی و تغییر سبک زندگی اقدام به درمان در ریزش مو و تقویت موها انجام میشود؛ اما این روشها همیشه نتیجه مورد نظر را نخواهند داشت. در صورتیکه قصد کاشت مو را دارید توجه داشته باشید که این روش یک نوع جراحی محسوب میشود و هزینهبر است. دوره نقاهت و مراقبت داشته و ممکن است کمی دردناک باشد.
در یکی از روشهای کاشت مو، پزشک با برداشت پوست سر از بخش پشتی سر به بانک مو دسترسی پیدا میکند. فولیکولهای مو از این ناحیه برداشت شده و در نواحی مورد نظر کاشته میشود.در روش دیگری از کاشت مو، نیازی به جدا کردن پوست سر نخواهد بود و فولیکولها به طور مستقیم از سر جدا شده و در نواحی کم مو یا تاس کاشته میشوند.
مراقبت از مو
اگر مشکل ریزش در موهایتان شما را نگران میکند، بهتر است با موهایتان با ملایمت بیشتری رفتار کنید. سعی کنید تا حد ممکن حین سشوار کشیدن یا مدل دادن به موهایتان از کشیدن آنها خودداری کنید و موهایتان را محکم نبندید.
- از سفت بستن موها اجتناب کنید.
- از مصرف مواد شیمایی قوی روی موها خودداری کنید.
- تا حد ممکن از ابزار حرارتی برای حالت دادن موها استفاده نکنید.
- از دکلره کردن موها اجتناب کنید.
در صورتیکه میخواهید از مواد شیمیایی روی موها استفاده کنید، حتما و الزاما به فرد متخصص مراجعه کرده و از انجام این کارها در منزل و توسط فرد غیر حرفهای خودداری کنید.
کلام آخر
اگر شاهد ریزش در موهایتان هستید، اولین و عاقلانهترین قدم، مراجعه به پزشک متخصص است. عوامل و بیماریهای متعددی موجب ریزش در موها میشوند که با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مورد نیاز از آنها مطلع میشوید و به تجویز پزشک به درمان ریزش در مو و تقویت موها میپردازید.
از گرفتن تصمیمهای خودسرانه برای مصرف داروها و مواد شیمیایی، کاشت مو یا استفاده از داروها و روشهای تبلیغاتی رویش مو بدون مشورت با پزشک متخصص به شدت خودداری کنید. در شرایطی که شاهد ریزش در موها و کم پشت شدن موها هستید پرداختن به درمانهای نامناسب میتواند منجربه بدتر شدن شرایط موها شده و صدمات وارده غیر قابل جبران باشد.