خالها همان سلولهای پوستی هستند که رشد کرده اند. احتمال اینکه شما بیشتر از یک خال روی صورت یا بدنتان داشته باشید بسیار زیاد است، به طور میانگین هر فرد بین 10 تا 40 خال در کل بدنش دارد.عموم خالها بیخطر بوده و دلیلی برای نگرانی بابت وجود آنها روی پوست بدن وجود ندارد.
اگر خال بیضرر و غیر سرطانی روی پوست داشته باشید دلیلی برای برداشتن و از بین بردن آن وجود ندارد، مگر اینکه به دلایل شخصی یا مقاصد زیبایی دوست داشته باشید آن را از سطح پوستتان حذف کنید. به طور کلی از بین بردن لکهای پوستی و پاکسازی پوست از خالها موجب یکدست شدن پوست میشود.علاوه بر تاثیر بر زیبایی. وجود خال روی پوست میتواند موجب خارش و سوزش در تماس با لباسها شود و در این صورت هم برداشتن خال ریشهدار یکی از راه حلهای مناسب است.
تشخیص خال سرطانی
بهترین روش برای تشخیص خال سرطانی مراجعه به پزشک متخصص پوست است. با مراجعه به متخصص پوست، ایشان ابتدا خال شما را معاینه و بررسی میکنند. از سابقه خانوادگیتان در مورد بیماری سرطان از شما سوال میکند و طبق بررسیهای انجام شده، متخصص پوست تشخیص میدهد که نیاز به انجام آزمایشهای پاتولوژی برای بررسی خال و تشخیص خال سرطانی و سالم وجود دارد یا خیر.
بعضی از خالها با توجه به رنگ و ظاهرشان نیازی به برداشته شدن و انجام آزمایشات پاتولوژی نخواهند داشت، احتمال دسته بندی شدن اینها در گروه خالهای سرطانی وجود ندارد و فقط طبق درخواست بیمار برداشته خواهند شد و از جهت سلامتی نیازی به برداشته شدن آنها از سطح پوست نیست.
در صورتیکه عوارض زیر را تجربه میکنید بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید:
- رشد نامتقارن خال
- سطح و اطراف غیر معمول در خال
- چند رنگ بودن خال
- قطر خال بیشتر از نخود باشد
- مشاهده تغییرات در رنگ، سایز و شکل خال
- بروز درد یا خارش در خال
- مشاهده ترشحات یا خونریزی در خال
- بروز خال بعد از 30 سالگی
موارد ذکر شده از موارد اساسی بررسی و تحت نظر گرفتن خالهاست. اگر شاهد این تغییرات در خالهایتان بودید با مراجعه به پزشک متخصص پوست، تشخیص خال بیضرر از خال سرطانی را به ایشان بسپارید.
روشهای برداشتن خال در مطب پزشک
برداشتن خال طی یک جلسه معمولی در مطب متخصص پوست قابل انجام است؛ گاها نیاز به مراجعه مجدد جهت بررسی برداشت خال یا تکمیل انجام آن مورد نیاز خواهد بود.
روشهای پزشکی برداشتن خال از سطح پوست:
- فریز کردن خال: طی این فرآیند برای حذف خال، مقدار اندکی نیتروژن مایع بر سطح خال استفاده میشود. این روش برای حذف خال سرطانی انجام نمیشود و فقط برای حذف خالهای غیرسرطانی مناسب است.
- سوزاندن خال: روش سوزاندن خال هم برای خال سرطانی کارآمد نیست، از آنجاییکه احتمال ارسال نمونه جهت آزمایشات پاتولوژی و تشخیصی وجود نخواهد داشت. برای سوزاندن خال از یک انتقال الکتریکی یا اشعه لیزر برای سوزاندن سطح آن استفاده میشود. ممکن است چند جلسه درمانی برای از بین رفتن کامل خال به روش سوزاندن وجود داشته باشد.
- تراشیدن خال: در این روش با استفاده از تیغ جراحی، خال از سطح پوست تراشیده و برداشته میشود. احتمال رشد مجدد خال بعد از برداشتن آن به روش تراشیدن بیشتر از امکان بروز مجدد خالی است که با شکافتن از ریشه جدا میشود.
- شکافتن خال: در این روش برداشتن خال عمیقتر از تراشیدن آن از سطح پوست انجام میشود تا ریشه خال به طور کامل از پوست جدا شود. در این صورت احتیاج به بخیه زدن پوست وجود دارد؛ تا سطح پوست یکنواخت شود. این روش عموما برای بررسی خال سرطانی کارآیی دارد.
عوارض برداشت خال توسط پزشک
این فرآیند به طور کلی بیخطر و سریع است، اما ممکن است عوارض جانبی داشته باشد:
- خونریزی
- ایجاد اسکار پوستی
- عفونت
- آسیب عصبی
- بازگشت مجدد خال
از عوارض جانبی محتمل در این روش درمانی هستند. با مراقبتهای مناسب بعد از برداشت خال از سطح پوست و مراجعه به متخصص برای جدا کردن خال این عوارض جانبی به حداقل میرسند.
عوراض برداشتن خال ریشهدار با نخ
احتمالا شنیده باشید که برداشتن خال، روشهای انجام خانگی هم دارد. یکی از این راهها بستن خال با نخ است! این روش غیر علمی است و انجام آن پیشنهاد نمیشود. ایجاد عفونت پوستی و سرایت آن به سایر نقاط پوستی از عوارض بستن خال گوشتی با نخ است. برای جلوگیری از بروز عوارض بستن خال گوشتی با نخ، بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید و این کار را به روش مناسب پزشکی انجام دهید.
در صورت بدخیم بودن، عوارض بستن خال گوشتی با نخ میتواند خطرناک و غیرقابل جبران باشد. به دلیل بروز عوارض بستن خال گوشتی با نخ این روش به هیچ عنوان توسط متخصصین پیشنهاد نمیشود و خطرناک تلقی میشود.
مراقبت بعد از حذف خال
بهبود بعد از حذف خال، به اندازه خال برداشته شده، توانایی بازسازی پوست فرد و سلامتی کلی وی بستگی دارد. به طور معمول 2 تا 3 هفته بعد از از بین بردن خال از سطح پوست عوارض آن بهبود یافته و پوست ترمیم میشود. در زمان ریکاوری از توصیهها و تجویز پزشک برای نگهداری از زخم پیروی کنید. استفاده از پمادها و کرمهای ترمیم کننده پوست به تسریع و بهبود این روند کمک خواهد کرد.
زخم به جا مانده از حذف خال، نیازمند رسیدگی است. زخم باید مرتب تمیز شده و مرطوب نگه داشته شود. در صورتیکه با بانداژ پوشیده شده باشد باید پوشش آن به صورت روزانه تعویض کنید تا از بروز عفونت پوستی جلوگیری شود.
برداشت خال عملی سرپایی است و نیازی به استراحت ندارد و امکان پرداختن به فعالیتهای روزانه بعد از آن وجود دارد.
کلام آخر
اگر روی پوستتان خالی دارید که تغییری در آن ایجاد نشده و وجودش شما را آزار نمیدهد بهترین کار این است که به حال خودش رهایش کنید. خارج کردن خال از پوست راه حلی است که در صورت نارضایتی از ظاهر خال یا مشاهده تغییرات خطرناک در آن قابل انجام است.
خالهای سرطانی از انواع خال پوستی هستند از این رو در صورت مشاهده عوارض خاص مانند تغییر شکل و رنگ در خال بهتر است با مراجعه به پزشک آن را بررسی کنید تا از بروز عوارض ناخواسته و ایجاد بیماریهای پوستی توسط خال جلوگیری کنید. در صورت تشخیص پزشک خال تخلیه میشود تا خطری سلامتی شما را تهدید نکند.